دیسمنوره و قاعدگی دردناک

دیسمنوره، دردهای قاعدگی دردناک است. این درد به‌دلیل انقباض رحم برای دفع پوشش داخلی آن رخ می‌دهد. این درد که معمولاً در زیر شکم احساس می‌شود، می‌تواند آنقدر شدید باشد که بر فعالیت‌های روزانه تأثیر بگذارد. اما آیا دیسمنوره خطرناک است؟ چگونه می‌توان آن را تسکین داد؟ در این مقاله، به بررسی انواع دیسمنوره، علل بروز و راه‌های درمان آن خواهیم پرداخت.

دیسمنوره چیست؟

دیسمنوره (Dysmenorrhea) به دردهای پریودی دردناک گفته می‌شود که قبل یا در طول قاعدگی رخ می‌دهند. این درد زمانی رخ می‌دهد که رحم شما منقبض می‌شود تا پوشش داخلی خود را دفع کند. درد معمولاً کمی قبل از شروع پریود آغاز شده و پس از چند روز کاهش می‌یابد.

انواع دیسمنوره

دیسمنوره به دو نوع اصلیِ دیسمنوره اولیه و دیسمنوره ثانویه تقسیم می‌شود که در ادامه هرکدام را به‌طور کامل توضیح داده‌ایم:

دیسمنوره اولیه

این نوع دیسمنوره از زمان شروع اولین قاعدگی و معمولا در سنین نوجوانی ظاهر می‌شود که در طول زندگی ادامه می‌یابد. این درد پریود ناشی از افزایش سطح پروستاگلاندین‌ها در رحم است که منجر به انقباضات رحمی و در نتیجه درد یا گرفتگی‌های شدید و مکرر می‌شود.

دیسمنوره ثانویه

این نوع دیسمنوره به‌دلیل یک علت جسمی رخ می‌دهد و معمولاً در سنین بالاتر شروع می‌شود و ناشی از مشکلات زمینه‌ای مانند آندومتریوز، فیبروم رحمی یا بیماری التهابی لگن (PID) است.

شایع‌ترین علل دیسمنوره

زنانی که به دیسمنوره اولیه مبتلا هستند، به‌دلیل عدم تعادل شیمیایی در بدن، دچار انقباضات رحمی می‌شوند. به‌عنوان مثال، ترشح ماده شیمیایی پروستاگلاندین (Prostaglandin) که وظیفه کنترل این انقباضات را بر عهده دارد، افزایش می‌یابد.

دیسمنوره ثانویه معمولاً ناشی از بیماری‌های دیگر، به‌ویژه آندومتریوز است. آندومتریوز اغلب باعث خونریزی داخلی، عفونت و دردهای لگنی می‌شود.

مقاله مرتبط:
آندومتریوز چیست؟ آیا درمان قطعی دارد؟
اگر تا به‌حال دردهای پریود غیرعادی و شدید را تجربه کرده‌اید؛ طوری‌که زندگی روزمره‌تان را مختل کر ... مطالعه

علت دیسمنوره ثانویه

  • آندومتریوز
  • آدنومیوز
  • فیبروم رحم
  • بیماری التهابی لگن (PID)
  • بارداری غیرطبیعی
  • عفونت، تومورها یا پولیپ‌های لگنی

شایع‌ترین علل دیسمنوره ثانویه

علائم دیسمنوره چیست؟

علائم دیسمنوره ممکن است در هر فرد متفاوت باشد اما شایع‌ترین آن‌ها شامل موارد زیر است. توجه داشته باشید که علائم دیسمنوره ممکن است مشابه سایر مشکلات یا بیماری‌های پزشکی باشد. برای تشخیص دقیق، حتماً با پزشک خود مشورت کنید.

  • گرفتگی و درد زیر شکم
  • کمردرد
  • درد منتشر شده در پاها
  • حالت تهوع
  • سردرد
  • اسهال
  • ضعف و خستگی

علائم دیسمنوره

روش‌های تشخیص دیسمنوره ثانویه

  • سونوگرافی
  • MRI
  • لاپاروسکوپی
  • هیستروسکوپی

دیسمنوره در چه سنی بیشتر است؟

دیسمنوره اولیه معمولاً در نوجوانان و جوانان شایع‌تر است، زیرا رحم هنوز به‌طور کامل رشد نکرده و هورمون‌ها در حال تنظیم شدن هستند. با افزایش سن، به‌ویژه پس از بارداری، شدت آن ممکن است کاهش یابد. اما دیسمنوره ثانویه معمولاً در سنین ۳۰ سالگی به بعد بیشتر مشاهده می‌شود و نیاز به بررسی پزشکی دارد.

آیا دیسمنوره خطرناک است؟

دیسمنوره اولیه به خودی‌خود خطرناک نیست و بخشی طبیعی از پریود محسوب می‌شود اما اگر درد پریود به‌طور ناگهانی شدید شود، با علائم غیرمعمول همراه باشد یا در طول زمان بدتر شود، ممکن است نشانه‌ای از مشکلات جدی‌تری مانند آندومتریوز یا عفونت‌های لگنی باشد. در چنین مواردی، مراجعه به پزشک ضروری است.

روش‌های درمان دیسمنوره

راه‌های مختلفی برای کاهش درد پریود یا دیسمنوره وجود دارد که شامل درمان‌های خانگی و دارویی است.

درمان خانگی و دارویی دیسمنوره

درمان‌ خانگی دیسمنوره

استفاده از کمپرس گرم: قرار دادن کیسه آب گرم روی شکم باعث افزایش جریان خون و کاهش اسپاسم‌های رحمی می‌شود.

ورزش و فعالیت بدنی: انجام تمرین‌های سبک مانند یوگا یا پیاده‌روی به کاهش درد کمک می‌کند.

ماساژ با روغن‌های گیاهی: ماساژ ناحیه تحتانی شکم با روغن‌هایی مانند روغن اسطوخودوس یا بابونه می‌تواند آرامش‌بخش باشد.

اصلاح رژیم غذایی: مصرف غذاهای غنی از منیزیم (مانند بادام، موز) و کاهش مصرف کافئین و نمک می‌تواند علائم را بهبود ببخشد.

مقاله مرتبط:
۱۰ غذایی که نباید در دوران پریود بخوریم
در دوران پریود، بدن تحت تاثیر تغییرات هورمونی زیادی قرار می‌گیرد که می‌تواند باعث بروز علائمی مان ... مطالعه

درمان دارویی دیسمنوره

داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs): مانند ایبوپروفن و ناپروکسن که به کاهش تولید پروستاگلاندین‌ها کمک می‌کنند.

هورمون درمانی: مصرف قرص‌های پیشگیری از بارداری به دستور پزشک می‌تواند از طریق تنظیم هورمون‌ها به کاهش شدت دیسمنوره کمک کند.

آمپول برای دیسمنوره: در برخی موارد شدید، پزشکان ممکن است داروهای تزریقی هورمونی یا مسکن‌های قوی‌تر تجویز کنند.

آمنوره و دیسمنوره: تفاوت این دو چیست؟

آمنوره به عدم وقوع پریود در زنان گفته می‌شود و به دو نوع اولیه (عدم شروع پریود تا سن ۱۶ سالگی) و ثانویه (قطع پریود به مدت سه ماه یا بیشتر در زنان با چرخه قاعدگی منظم) تقسیم می‌شود. دیسمنوره برخلاف آمنوره، به دردهای مرتبط با پریود اشاره دارد و معمولاً در زنان دارای عادت ماهانه رخ می‌دهد.

کلام پایانی

دیسمنوره یا همان پریود دردناک می‌تواند باعث ناراحتی و اختلال در فعالیت‌های روزمره شما شود اما با شناخت علل آن و استفاده از روش‌های درمانی مناسب، می‌توان شدت آن را کاهش داد. اگر درد قاعدگی شدید و غیرقابل‌کنترل باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا از وجود مشکلات زمینه‌ای اطمینان حاصل شود.

سوالات متداول

فرق دیسمنوره اولیه و ثانویه چیست؟

دیسمنوره اولیه، درد شدید پریود بدون بیماری زمینه‌ای است که از زمان آغاز قاعدگی شروع شده و ناشی از انقباضات طبیعی رحم است. دیسمنوره ثانویه، ناشی از شرایط یا بیماری‌هایی مانند آندومتریوز و فیبروم‌های رحمی است که معمولاً در سنین بالاتر ظاهر می‌شود.

چه افرادی بیشتر دچار قاعدگی دردناک می‌شوند؟

افرادی که اولین پریود خود را در سنین پایین‌تر شروع کرده و سابقه خانوادگی قاعدگی دردناک دارند، همچنین زنان با چرخه‌های قاعدگی سنگین، نامنظم یا طولانی، مستعد تجربه درد پریودی شدید هستند.

منابع: clevelandclinic، hopkinsmedicine

اشتراک گذاری

نظر خود را ثبت کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

چطور در دوران پریود سفر راحت‌تری داشته باشیم؟

پیش آمده برای یک سفر جاده‌ای هیجان‌زده باشید اما ناگهان متوجه شوید که پریودتان هم در این سفر همراه شماست!؟ نگران نباشید، این موضوع برای بسیاری از افراد…

چرا مصرف قرص آهن در دوران پریود اهمیت دارد؟

آهن و پریود رابطه‌ای درهم‌تنیده دارند؛ چراکه این ماده معدنی به‌طور طبیعی در خون وجود دارد. مصرف قرص آهن در دوران پریود، برای بالا نگه داشتن سطح انرژی…

آیا منوراژی یا خونریزی شدید قاعدگی درمان دارد؟

منوراژی یا خونریزی شدید قاعدگی یک اختلال رایج در بین افرادی است که پریود را تجربه می‌کنند. این وضعیت به خونریزی‌ای اشاره دارد که بیش از هفت روز…